• AMERIKAN DOLARI
    28,9123
    % -0,01
  • € EURO
    31,7479
    % -0,13
  • £ POUND
    36,7124
    % -0,01
  • ALTIN (TL/GR)
    1.894,15
    % -0,14
  • ÇEYREK ALTIN
    3.132,00
    % 0,03
  • BITCOIN/TL
    1099468
    % 1,72
  • ETHEREUM/TL
    59277
    % 0,83
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14

Yanlış Hesaba Gönderilen Para Geri Alınabilir mi?

Yanlış Hesaba Gönderilen Para Geri Alınabilir mi?

Yanlış hesaba gönderilen para belli şartlar sağlanıyorsa geri alınabilir fakat harici durumlarda karşıdaki kişinin rızası gerekir.

İnternet bankacılığı ve mobil uygulamalardan bir başkasına havale ya da eft gönderirken gerçekleşen bir rakam hatası, paranın bir yabancıya gitmesine sebep olabilir. Bu durumda paranızı geri alabilmek için çeşitli varyasyonlara göre hareket edilmelidir.. Tüm varyasyonların ortak tek bir sonucu vardır: Para diğer kişinin hesabına ulaştıysa; iade ancak karşı tarafın onayı ile gerçekleşebilir.

Yanlış hesaba gönderilen parayı geri almak için hangi yolları izlemeliyiz bakalım.

Yanlış Hesaba EFT Nasıl Geri Alınır?

EFT işlemi farklı bankalar arasında mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilen bir para transfer işlemidir. Mesai saatleri çoğu banka için hafta içi 09:00-17:30 arasıdır. Bazı bankaların EFT saatleri değişiklik gösterebilir.

Çalışma Saatleri İçerisinde Gönderilen EFT işleminin tamamlanması 30 dakikayı bulabildiği gibi anında da gerçekleşebilir.

Eft işlemi sırasında girdiğiniz bilgilerde en ufak bir yanlışlık olması paranın karşı tarafa ulaşamayacağı anlamına gelir. Para havuz hesabına aktarılır ve bir süre orada bekletilir. Genelde 24 saat içerisinde hesabınıza geri iade edilir. Eğer işlemi hızlandırmak isterseniz bankanızı arayarak iade işlemine onay verip paranızın hesabınıza yansımasını sağlayabilirsiniz.

Eğer Eft işleminde girilen bilgiler doğru ama gönderilen kişi yanlış ise; bu durumda hatayı farkettiğiniz anda banka ile iletişime geçmelisiniz. Eğer para diğer kişinin hesabına henüz gitmediyse; banka gerekli işlemleri yaparak iadeyi gerçekleştirecektir. Fakat karşı tarafın hesabına yansıdı ise sadece tek tarafın talebi ile iade banka tarafından sağlanamaz. EFT gönderilen banka ile iletişime geçerek yanlış gönderim hakkında bilgi verilmeli ve talep oluşturulmalıdır. Meblağın yüksek olması durumunda karşı tarafın hesabına bloke konulması talep edilebilir. Banka paranın ulaştığı hesabın sahibi ile iletişime geçerek bilgi verecektir. Hesap sahibi durumu teyid ederek iadeyi kabul ederse; para iadesi sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Fakat kabul etmezse iade gerçekleşmeyecektir.

Yanlış EFT işleminde karşı taraf iadeyi kabul etmezse; bankadan kişinin bilgileri istenerek iletişime geçilebilir. Fakat her banka müşteri bilgilerini paylaşmayı kabul etmeyebilir. Bu durumda emniyete giderek tutanak tutulması gerekir. Bu işlemin devamında kişiye dava açılarak paranın iadesi talep edilir.

EFT işleminde paranın karşı hesaba ulaşması ancak tüm bilgilerin doğru olması ile mümkün olur. Bu sebeple kişi ismi bilinmektedir. Kişiye harici yollardan ulaşarak para iadesi talep eden bir çok kişi var fakat son zamanlarda ortaya çıkan benzer dolandırıcılık yöntemleri sebebiyle olumsuz geri dönüşler almak mümkün. En doğrusu önce banka aracılığı ile ardından resmi yollarda iade talep etmek olacaktır.

Çalışma Saatleri Dışında Yanlış Hesaba EFT işlemi takip eden mesai saatinin başlangıcında gerçekleşecektir. Eğer gönderim sağlanmadan yanlış hesaba EFT yaptığınızı farkederseniz uygulama üzerinden veya bankayı arayarak EFT işlemini iptal edebilirsiniz. Zaten hesabınızdan para çıkışı yapılmamış olduğu için sorunsuz şekilde iptal işlemi gerçekleşecektir.

Yanlış Hesaba Havale Nasıl Geri Alınır?

Havale işlemi aynı banka ile çalışan müşteriler arasında gerçekleştirilen para transferi işlemidir. Genelde anlık olarak gerçekleşir. Az miktarda bilgi girişi gerektirir ve kontrol etmeden gönderim sağlanırsa yanlış işlemlere daha açıktır. Fakat 2 kişi de aynı bankanın müşterisi olduğu için; yanlış hesaba havale işlemlerinde banka yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır.

Havale işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştiği için muhtemelen para gönderimi tamamlanmadan iletişime geçmek ve durdurmak mümkün olmayacaktır. Yanlış havale gönderme işlemi fark edildiği anda bankayı arayarak durum bildirilmelidir. Banka yanlış hesaba havale işleminin yapıldığı kişi ile görüşme sağlayacaktır.

Yanlış hesaba gönderilen havale işleminin iadesi için karşı tarafın onayının alınması gerekir. Karşı taraf para iadesini onaylamaz ya da hukuki bir karar olmaz ise ne yaparsanız yapın banka parayı tarafınıza iade edemez. Son yıllarda artan dolandırıcılık işlemlerinden bankalar da etkilendiği için bu konuda kurallar çok katıdır.

Karşı taraf iadeyi onaylarsa para aynı banka içerisinde olduğu için hızlı bir şekilde iade edilir. Fakat karşı taraf reddederse bankadan kişinin bilgilerini alarak dava açmak gerekir.

Yanlış Hesaba Para Gönderme ve Dava Süreci

Yanlış hesaba göndermiş olduğunuz havale/EFT işlemleri için ilk yapmanız gereken karşı taraf ile iletişime geçmektir. Gerekli adımları attığınız halde karşı taraf paranın iadesine onay vermiyor ise bankanın yapabileceği tek şey iadesi istenen paraya bloke koymaktır. Siz de karşı tarafa sebepsiz zenginleşme davası açmalısınız. Bu davayı açarken bir avukattan yardım almak isteyebilirsiniz. Dava ile ilgili ayrıntıları doğru şekilde takip etmeniz gerekir. Ama isterseniz tüm süreci kendiniz de yönetebilirsiniz.
Yasalara göre kişi hesabına giren her paradan sorumludur. Kendisine sorulduğu takdirde; paranın nereden, ne sebeple geldiğini açıklamakla yükümlüdür. Açıklayamıyorsa o paraya sahip olması yasal olarak uygun değildir. Bu durum sebepsiz zenginleşmeye girer. Sebepsiz zenginleşme kişinin haklı bir sebep gösteremiyorken, bir başkasını zarara uğratacak şekilde zenginleşmesidir. Parayı yanlışlıkla gönderen kişi ile arasında, ilgili paranın gönderimine sebep olacak bir durum yok ise parayı iade etmek zorundadır.

Bu durumda sonuç genellikle paranın iadesi şeklinde sonuçlanır. Ayrıca parayı iade etmeyi reddeden alıcı tüm mahkeme masraflarını öder. Eğer hatalı gönderimde bankanın payı var ise, bu durum mahkeme tarafından değerlendirilerek karar verilir.

Yanlış Hesaba Gönderilen Para İlgili Dolandırıcılık Yöntemleri

Son zamanlarda meydana gelen dolandırıcılık eylemleri herkesi şaşırtmaya ve iyi niyeti suistimal etmeye devam ediyor. Özellikle bankacılık işlemleri üzerinden yürütülen dolandırıcılık işlemleri çok sayıda kişinin canını yaktı. Geçmişte; yanlış hesaba para gönderme işlemlerinin iade süreçleri çok daha kolay olmaktaydı fakat bu durumun suistimal edilmesi her açıdan işleri sıkılaştırdı. Yaptığı ödemeyi sonradan iptal ederek dolandırıcılık girişiminde bulunan çok sayıda örnek var. Bu sebeple iade işleminin iki tarafın fa teyidini alarak ilerlemesi oldukça güvenli.

Ayrıca son zamanlarda popüler olan bir diğer durum ise bilerek yanlış para gönderme işlemi yapan kişilerin; parayı gönderdiği kişiye ulaşacak paranın başka bir hesaba gönderimini istemesi. Bu durumda 2 senaryo ortaya çıkıyor. İlki alışveriş gerçekleşen 2 kişi arasında farkında olmadan aracılık işlemi gerçekleştiriliyor. 2.si ise paranın geldiği hesaplar şüpheli/çalıntı olduğu için bir süre sonra gelen bakiye kayboluyor fakat giden para yine de sizden çıkmış oluyor.

Yani hesabınıza yanlışlıkla para gönderildiğini söyleyen kişilere direk gönderim yapmak yerine banka ile iletişime geçmelerini isteyerek; Yanlış hesaba gönderilen para iade işlemini usulünce gerçekleştirmelerini istemek çok daha güvenli görünüyor. Bir orta yol bulunamaz ise hesaba gelen parayı polise bildirmek, gelecekte çıkabilecek sorunlara karşı önlem olabilir.

Yanlış Hesaba Para Göndermemek İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yanlış hesaba gönderilen para iade sürecinde sorun çıkabilmektedir. Bu nedenle iban veya diğer bilgiler ile para gönderirken hesap bilgileri birkaç kez kontrol edilmelidir. İşlem tamamlanmadan önce ekrana kişinin isminin ve soy isminin ilk harfleri yansıyacaktır. Kontrol ederek doğruluğundan emin olabilirsiniz. EFT işleminde zaten en küçük hatada para iade dönmektedir. Parayı doğru kişiye gönderdiğinizden emin olmanız yeterli olacaktır. Her ihtimale karşı hem havale hem de EFT işlemlerini yaparken açıklama kısmının doldurulması ve ad – soyad eklenmesi olası yanlış gönderimlerde kanıt niteliği taşıyabilir.