• AMERIKAN DOLARI
    28,9143
    % 0,03
  • € EURO
    31,7606
    % -0,10
  • £ POUND
    36,6799
    % -0,09
  • ALTIN (TL/GR)
    1.895,57
    % -0,07
  • ÇEYREK ALTIN
    3.135,00
    % 0,09
  • BITCOIN/TL
    1101928
    % 2,44
  • ETHEREUM/TL
    59416
    % 1,43
  • BIST 100
    7.962,34
    % 3,14

Offshore Banka Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Offshore Banka Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Offshore banka hesabı nedir?” sorusunun cevabı günümüz insanları arasında çok merak edilmektedir. Bu yazımızda bu merakınızı az da olsa gidermeye çalışacağız. Öncelikle, diğer pek çok yazımızda olduğu gibi “offshore” kelimesini kelime anlamı olarak bir ele alalım. “Offshore” ,  İngilizce bir kelimedir ve fonetik alfabede ” /ˌɑːfˈʃɔːr/ ” şeklinde, yani “ofşoor” şeklinde okunur. Bu kelime iki kelimeden oluşmuş bir birleşik kelimedir. “Shore” kelimesi kendi başına “kıyı, sahil, deniz kenarındaki topraklar” anlamına gelmektedir. “Off” kelimesi de “uzakta olan, ötede olan, orada olmayan” anlamları veren bir ön ektir. Birleşince ne olur? Tabiki de “Kıyıdan ötede, bizim kıyımızda olmayan” anlamına gelmektedir. Dedeme anlatır gibi anlattığım bu aşamadan sonra gelelim bankacılıkta offshore teriminin ne anlama geldiğine. Tahmin ettiğiniz üzere, offshore banka, kendi topraklarınızda olmayan banka anlamına gelmektedir. Peki o zaman neden offland, offcountry, offhome banka gibi bir terim kullanmamışlar da offshore banka terimini kullanmışlar? Shore, yani kıyı ne alaka? Bunun 2 sebebi vardır:

  • Başka ülke topraklarında yer alan bankacılık tipine “offshore bankacılık” demelerinin ilk sebebi çok eskilere, bankacılığın ilk dönemlerine kadar uzanmaktadır. O dönemlerde ticaret ağırlıklı olarak gemilerle yapıldığı için ticari ve finansal merkezler ülkelerin kıyı şehirlerinde, şehirlerin de baya baya deniz kıyısında yapılmaktaydı. Örneğin Türkiye’ nin en eski bankaları İstanbul’ da Beyoğlu, Eminönü, Karaköy gibi ; İzmir’ de ise Konak, Alsancak gibi kıyı ticaret merkezlerinde faaliyet göstermekteydi. Eğer bankanın ülkesi bu kıyıda değilse, kıyıdan ötede, başka bir kıyıda idi. Yani ülkeler arası bankacılık, aslında bir nevi kıyılar arası bankacılıktı. Başka bir deyişle, bir banka ya bu ülkede bu kıyıdaydı, ya da bu kıyıdan ötede başka bir ülkenin kıyısındaydı. Bir tüccara “Senin bankan nerede?” diye sorduklarında, eğer bankası o ülkede değilse, “bu kıyıdan uzakta, bu kıyıda değil” anlamında “Off the shore” veya “Offshore” diyebilmekteydi. Böylece ortaya böyle bir tabir çıktı. Sonra bankaların kıyılardan iç kesimlere doğru yaygınlaşması ile bu terim orijinalindeki kıyı anlamını yitirdi ve başka ülkelerdeki banka anlamına büründü. Tam da anlamını yitirip unutulmuşken “offshore bankacılık” yakın geçmişte küllerinden yeniden doğdu! Bu da ikinci sebebini doğurdu!
  • İnsanların offshore bankacılık terimini kullanmasının ikinci sebebine gelecek olursak; yukarıda bahsettiğimiz gibi, ikinci sebep daha yakın bir geçmişe dayanır ve kullanım olarak daha yaygındır. 1900’lü yılların ortalarında ve sonlarına doğru, paranızın hesabını sorulmasın, izi sürülmesin istiyorsanız bu parayı çeşitli ada ülkelerindeki banka hesaplarına aktarırdınız. Bu ülkeler genellikle ıssız adadan veya adalardan oluştuğu için tarım, sanayi, ticaret gibi gelir kaynakları coğrafi açıdan kısıtlı idi. Onlar da turizme yöneldiler. Turizmde hatırı sayılır bir yabancı portföyüne ulaşan bu ülkeler, “Finansal açıdan bu yabancılardan nasıl daha fazla faydalanabiliriz?” aşamasına geçtiler ve yabancıların paralarını kendilerindeki bankalara aktarmaları durumunda herhangi bir vergi almayacakları ve gelen paranın kaynağını sormayacakları gibi diğer ülkelerden gelen finansal soruşturma ve bilgi taleplerine yanıt vermeyecekleri vaatlerinde bulundular. Yani bu ada ülkeleri dedi ki: “Kardeşim, getir paranı benim bankama koy, ben sana bu paranın nereden geldiğini sormam, güzelce saklarım, senden başka soran olursa da ‘benim böyle bir paradan haberim yok’ derim!“… Sonra ne oldu? Kendi ülkesinde vergi yükümlülüğü ağır olan, hesabına 3 kuruş para gelse hemen vergi dairesinin nefesini ensesinde hisseden çeşitli insanlar -genellikle zenginler- paralarını götürdü bu banka hesaplarında tuttu. Yeni para geleceğinde de bu banka hesap bilgilerini verdiler ki gelen paranın hesabını vermek zorunda kalmadılar. Böylece ada bankacılığı git gide popüler oldu.

Gelelim finansal açıdan “Offshore bankacılık ne demek?” sorusuna… Offshore finans merkezi, kıyı ötesi finans merkezi manasına gelmektedir. Offshore finans merkezi, ülke dışından sağlanan fonların, ülke dışında kullandırılmasını amaçlayan serbest bankacılık olarak tanımlanmaktadır. Offshore bankacılık veya Offshore finans merkezi, her türlü yasa ve yönetmeliklerin dışında kalmakta olan serbest bir bankacılık türüdür. Offshore bankacılığı 1960 yılından itibaren gelişme göstermeye başlamış ve dünya finansal merkezleri için koca birer fon kaynağı haline gelmiştir. Offshore bankacılığı aynı zamanda uluslararası fonlar için de bir ara geçiş konumundadır.

Bankacılıkta “Offshore” Nedir?

Evrenin hızla global bir yer haline dönüşmesi ve beraberinde de internet kullanımının da daha önce hiç görülmediği kadar artış göstermesi, insanların birçok konu hakkında bilgi alabilmesi açısından olumlu sonuçlar doğurdu. Yaşanan bu teknolojik gelişmeler sayesinde dünya daha da küçülmüştür. Artık bir vatandaş canı nerede banka hesabı açmak isterse bunu rahatlıkla yapabilmektedir. Özellikle internet ve de akıllı telefonların yaygınlaşması bankacılık sektörüne de oldukça iyi fırsatlar sağlamaktadır. Bu durum bir bakıma daha önceden de verdikleri hizmetleri internet sayesinde milyarlarca insanın tek tıkla ulaşabileceği bir seviyeye getirmişlerdir. Bu da tabi olarak söz konusu olan sektörün müşteri kitle ilişkisi açısından olumlu sonuçlar doğurmuştur. Gerek Türkiye’de gerekse de dünyada birçok ülke offshore hesap uygulamasını hayata geçirmiş ve geçirmektedir. Peki nedir bu offshore hesap? Gelin buna yakından bakalım:

Offshore hesaplar resmi olarak ikamet edilmeyen bir yerde açılan hesap anlamına gelmektedir. Ya da bir başka ifadeyle çeşitli sebeplerden dolayı, hesabın açıldığı ülke ve kurum size kendi ülkenizden çok daha avantajlı bir durumun içinde olmanıza yardımcı olur.

Offshore Banka Hesabı

Offshore Banka Hesabı

Offshore hesap kelimeleri duyulduğunda insanın aklına birkaç temel soru gelmektedir: Bu sorulardan ilki, tabi olarak ne amaçla burada hesap açıldığıdır. Birçok insan ticaretini kendi ülkesi dışından başka bir ülkede yapma konusunda anayasal güvenceye sahiptir. Bir başka ifadeyle şahıs hukuki bağla bağlı olduğu vatandaşlığa sahip olduğu ülkeden başka bir ülkeye yerleşebilir ya da orada o ülkenin kendi yasaları doğrultusunda sunduğu imkanlardan  istifade edebilmektedir. Söz konusu olan durum her ülkenin kendisinin anayasal düzeninde güvence altına alınmıştır. Bu yüzden bir kimse, istemesi halinde bir başka ülke ile hukuki münasebet kurabilir. Bu manada Offshore Bankacılık tamamiyle yasal bir kurumdur. Offshore bankacılığın tercih edilmesindeki en büyük etken tabi olarak banka hesabının var olduğu ülkede geçerli olan vergi kanunlarıdır. Yani bu sayede kendi ülkelerinde vergi mükellefi olan insanlar başka bir ülkede ya vergiden muaftır ya da vergi mükellefi olsa dahi çok cüzi değerler ödemektedirler. Bu manada bireylerin sorumluluğu son derece sınırlıdır. Asıl görev eğer vergisel bazda bir kaçırılma durumu söz konusuysa, ülkelerin karşılıklı olarak yasal bir mevzuatları çerçevelerinde birbirlerine bilgi vermesi hadisesine denmektedir. Ancak bu çok az rastlanılan bir durumdur. Offshore hesap denildiğinde ise insanların aklına çok sayıda ülke gelmektedir. Bu ülkeler arasında ise adını duymadığımız bazı küçük ülkeler dahi bulunmaktadır. Bunlardan popüler olanları: Panama, Lüksemburg, Cayman Adaları, British Virgin Adaları ve Bahamalar’ dır.

Türklerin de yabancıların da birçoğu sahip oldukları malvarlıklarının bir kısmını Offshore ülke olarak adlandırılan bu ülkelerde bulunan bankalardaki hesaplara yatırmışlardır. Bu esasında bir yasal suç olarak kabul edilmez. Çünkü beyan esası vardır ve de çifte vergilendirme yasağı denen de bir kurumun varlığı söz konusudur. Offshore hesaplar şahısa hesabın bağlı olduğu kartla beraber çok ciddi bir kullanım alanı sağlamaktadır. Bu da Offshore hesapların ister istemez birçokları tarafından tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Offshore hesap açtırmak isteyen birisi, sahip olduğu ülkenin pasaportuna göre farklı muamelelere tabi olabilmektedir. Mesela Avrupa Birliği üyesi bir ülkede hesap açtıracaksanız ve Avrupa Birliği vatandaşı iseniz bu durumda sizlerden ikametgah belgesi dahi istenmez. Sadece pasaport ya da kimlik ibrazı yeterli olacaktır. Çünkü bu şahısların hali hazırda serbest dolaşımdan kaynaklanmakta olan özgürlükleri bulunmaktadır ve hiçbir surette nerede ikamet ettiklerini ispatla sorumlu değillerdir. Türk vatandaşı iseniz Avrupa Birliği ve diğer ülkeler içinde bulunan bşr bankada hesap açtırmanız çeşitli şartlara bağlanmıştır;

Bu bahsettiğimiz şartlar arasında başı çeken yatırılacak tutardır. Eğer bu tutar 25 bin Euro’nun altında bir rakamsa muhtemelen reddedilecektir. Eğer bir şirketiniz var ve o şirketiniz de o ülke sınırları içinde bulunuyorsa bu durumda işiniz daha kolay olacaktır.

Offshore Bankacılığın Güvenliği

Offshore bir bankanın güvenliğiyle ilgili olarak, bankaların karşılaması gereken uluslar arası finansal standartlar olduğu unutulmamalıdır. Yani, bir bankanın yurt dışından mevduat kabul edebilmesi için bazı finansal stres testlerinden geçmesi gerekmektedir. Örnek verecek olursak, Belize, Nevis, Cook Adaları, İsviçre veya Cayman Adaları’ndaki bir banka ABD doları cinsinden banka havalesi yapmadan önce, genellikle bir ABD muhabir bankası edinmesi gerekir. Muhabir bankacılık ilişkisi edinmenin belirli gereksinimleri vardır. Yine örnek verecek olursak ABD kurumuna finansal güç oranlarının katı uluslar arası standartlarına uygun olduğunu kanıtlamalıdır. Dahası, ilişkiyi sürdürmek için bu testleri sürekli olarak geçmek zorundadır.

Offshore Banka Hesabı

Offshore Banka Hesabı

Bunlara ilave olarak, bu yetki alanlarının her birinde sıkı hükümet düzenlemeleri bulunmaktadır. Zor ve hızlı bir gereklilik, bankaların mevduat sahibinin güvenliğini sağlamak için önemli miktarda sermaye rezervi tutması gerektiğidir. Ayriyeten düzenleyiciler sürekli olarak bankaları denetlemektedir. Bu bankaların uyumlu kalmasını sağlamaya ve bu popüler finans merkezlerinin itibarını korumaya yardımcı olmaktadır. Banka  ve kredi ile yatırımları için gerek sayı, miktar ve teminat konusunda kısıtlamalar bulunmaktadır. Üç aylık raporlama gereksinimleri vardır. Buna ilave olarak, banka yetkilileri kurumda bir direktörlük elde etmeden önce yoğun geçmiş kontrollerinden geçmelidir. Peki Offshore bankacılık yasadışı mı? Gelin buna da bir bakalım:

Offshore Bankacılık Yasadışı mı?

Offshore bankacılık denilince akla karapara aklama ggibi yasa dışı işlemler akla gelmektedir: Ancak Offshore bankacılık yasadışı değil. Bu bankalara dair hep böyle bir yanlış algı bulunmasının sebebi faaliyet gösterdikleri ülkelerin gelişmiş ülkelerdeki denetim mekanizmalarına kıyasla daha gevşek regülasyona tabi olmasıdır. Ancak yine de bu ülkelerde bankacılık işlemi yapmak yasadışı değil.

Her ne kadar Offshore ülkelerinin çoğunda gelir vergisi ve kurumlar vergisi bulunmasa da bu tutarların başka bir ülkeye transferi vergi yükümlülüğünü doğurmaktadır. Örneğin Türkiye örneği üzerinden gidecek olursak 1500 TL üstündeki sermaye getiri beyan edilmesi gerekir. Bu noktadaki olumsuz algı, bu getirilerin denetimine dair gelişmiş mekanizma bulunmaması hasebiyle bu verginin beyan usulünde toplanmasının ahlaki çökğntğye fırsat tanımasından kaynaklanmaktadır. Ancak Türkiye’de kurumlar vergisi de beyan usulüne göre toplanır. Offshore vergi beyanının kurumlar vergisinden de farkı ise yetkililwein dilediklerinde ülkemizdeki hesapları detaylı inceleme altına alabilme hakkı bulunmalarına rağmen offshore ülkelerinde bu talebin firmanın hesaplarının bulunduğu ülkenin insiyatifinde bulunmasıdır. . Offshore hesap sahiplerine yönelik bu tutumun temelinde bu hukuki özgürlük bulunmaktadır.

Offshore Banka Hesabı

Offshore Banka Hesabı

Sonuç olarak Offshore bankacılık yasadışı değildir. Ancak kullanmak için belli başlı kriterler gerekmektedir. Bu kriterleri yerine getirenler Offshore bankacılığı kullanabilmektedirler.

OffShore Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Offshore hesap açmak için başka bir ülkeye gitmenize gerek yoktur. Ama tabi bu ülkeden ülkeye de değişiklik göstermektedir. Eğer Panama bankalarından bu hesabı açmak istiyorsanız banka şubesine gitmeniz gerekmektedir. Bu durumda tabi olarak Panama ziyareti yapmanız gerekecektir. Morityus bankalarında hesap açmak istiyorsanız internet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Banka internet üzerinden başvuru yapan şahıslardan bazı evraklar isteyecektir. Pasaportun kopyası, üç aylık ikametgah belgesi, referans mektubu (bankalardan alınabilir), CV ile birlikte internet sitesine girip başvurunuzu yapabilmektesiniz.

En Popüler 10 Offshore Ülkesi

  1. İngiliz Virgin Adaları

  2. Seyşeller

  3. Cayman Adaları

  4. Bahamalar

  5. Belize

  6. Panama

  7. Dominik Cumhuriyeti

  8. Hong Kong

  9. Singapur

  10. Güney Kıbrıs

… gibi ülkeler bilinen en popüler 10 Offshore ülkeleridir.